Perspectiva narativa
Perspectiva narativa este un concept literar prin care se defineste punctul de vedere al naratorului in relatia cu celelalte personaje si cu universul fictional. Caracteristicile fiecarui tip de perspectiva sunt stabilite in functie de un anumit model narativ (traditional, modern postmodern)
OBIECTIVA
Astfel, in fragmentul citat din opera literara X, de Y, perspectiva narativa este obiectiva (naratorul heterodiegetic). Evenimentele sunt relatate la persoana a treia (citat), iar naratorul are o atitudine detasata fata de intamplarile prezentate (citat neimplicare). Totodata, obiectivitatea este strans legata de omniscienta si de omniprezenta naratorului, ceea ce lasa cititorilor impresia ca destinele personajelor sunt dirijate riguros de o instanta demiurgica (citat sugestiv).
Se poate spune ca, la nivel discursiv, prin perspectiva obiectiva se asigura, in proza realista, verosimilitatea evenimentelor "oglindite" (citatul cu oglinda - realism - nu e musai).
Apasa aici si descarca aplicatia cu toate eseurile pentru bac, precum si peste 500 de intrebari in quiz-uri. De asemenea, ai si eseurile in format audio, pentru a le putea asculta in drum spre scoala, total gratuit!
SUBIECTIVA
Astfel, in fragmentul citat din opera literara X, de Y, perspectiva narativa este subiectiva (narator-personaj, deci homodiegetic). Evenimentele sunt relatate la persoana intai, dintr-un punct de vedere unic, neereditabil, de altfel, al personajului care "construieste" subiectiv realitatea (citat). Se poate spune ca naratorul prezinta interpretarea evenimentelor, care se configureaza in functie de oglinzile sale interioare. De exemplu, isi exprima opinia despre ... / sentimentele de ... fata de / provocate de ... (citat).
La nivel discursiv, sunt utilizate tehnici analitice / de analiza directe, precum introspectia, monologul interior, confesiunea, specifica prozei psihologice. De exemplu, personajul X mediteaza la ... / isi pune intrebari legate de ... / traieste sentimente de ... (+citate).
Asadar, prin perspectiva subiectiva, se asigura autenticitatea evenimentelor, care sunt analizate si interpretate prin raportare la constiinta unui anumit personaj, care este si narator.